Pametni domovi

Desetljećima, od početaka znanstvene fantastike u književnosti, filmu, televiziji prikazivani su načini na koji se obični ljudski domovi mogu automatizirati. Roboti koji obavljaju kućanske poslove i leteći automobili koji se sami parkiraju su još uvijek u području znanstvene fantastike kao dijelovi svakodnevnih kućanstava, ali mnoge druge stvari više nisu nedostižne, dok su neke čak postale dio svakodnevnice običnih ljudi.

Iako ova tema nije usko povezana s Autegrom, farmacijom i uobičajenim vrstama poslova kojima se bavimo, jako mi je zanimljiva za istraživanje, pogotovo jer sam nedavno uselio u novi stan. Nisam došao dalje od svjetala, ali svakako planiram. Mogućnosti koje pametni domovi pružaju su svakim danom sve veće, a začetke pravim pametnih domova, ne onih iz SF serijala možemo vidjeti već početkom 20. st.

Iako tada nije bio pravi početak pametnih domova, koje bi mi danas smatrali „pametnima“, uvođenje električnih usisavača, hladnjaka, pegli za glačanje, perilica rublja, tostera i mnogih drugih kućnih predmeta kakve danas smatramo uobičajenima su bili veliki korak u to vrijeme. 1975. izmišljen je X10, komunikacijski protokol koji je slao valove radiosignala od 120 kHz programirljivim sklopkama i prekidačima. Ti su signali imali mogućnost upravljati određenim uređajima, npr. kada i kako će raditi.

Od tada su pametni domovi značajno napredovali. Danas su uglavnom orijentirani na sigurnost, udobnost i „zeleniji“ način života. Omogućavaju mobilnu kontrolu, automatizirano osvjetljenje i postavljanje temperature zraka, obavještavanje vlasnika notifikacijama, SMS-om ili mailom o situacijama koje se događaju ili videonadzor kuće/stana/dvorišta.

Neki od pametnih uređaja koji se danas dosta često viđaju u kućanstvima su:

  • Smart TV – mogućnost povezivanja na internet s opcijom filmova, serija, glazbe na zahtjev te kontrola glasom ili gestama
  • Pametna svjetla – svjetla koja mogu biti automatizirana, kontrolirana daljinskim ili glasom, imaju mogućnost detekcije prisutnosti u sobi i podešavanja razine svjetlosti ovisno o potrebi. Također se mogu podešavati ovisno o danjem svjetlu prisutnom u prostoriji.
  • Pametni termostati – podešavaju temperaturu prostorija ovisno o uvjetima
  • Pametne nadzorne kamere – slanje obavijesti vlasnicima čak i kada su daleko od doma

Mogućnosti su brojne – svjetla mogu buditi vlasnika laganim podizanjem razine svjetlosti (npr. ukoliko se moramo buditi u 7, stavimo podizanje razina svijetla od 0 do 50% u razdoblju od 6 do 7, što je smatrano zdravim jer simulira izlazak sunca), zalijevanje travnjaka samo kada je potrebno, zagrijavanje ručka u vrijeme kada vlasnik dolazi s posla itd. Unatoč svemu tome, kao i sve drugo na svijetu, pametni domovi također imaju i svoje nedostatke. Mnogi ljudi su još uvijek sumnjičavi prema svim tehnološkim dostignućima (pogledajte samo sva paljenja 5G stupova koja su aktualna u vrijeme pisanja ovog članka) te ili tehnologije boje ili odustaju od nje u slučaju prvih problema. Također, da bi pametni domovi dostigli svoj pun potencijal, svi uređaji moraju biti apsolutno kompatibilni sa svim ostalim uređajima, neovisno o proizvođaču, seriji modela, vremenu proizvodnje. Obzirom na današnje stanje, određenog protokola i standarda još uvijek nema. Još jedna od mnogih briga je i sigurnost podataka. Svi pametni uređaji prikupljaju podatke o našim navikama te potencijalni proboj pojedinca taj sustav čini ranjivim. Gašenje svjetala i ostavljanje otključanih vrata su samo neki od načina pljačke kakvu hakiranje pametnog doma omogućava.

Budućnost pametnih domova je teško predvidjeti. Unatoč velikoj ekonomskoj krizi koja dolazi, ponajviše uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19, predviđa im se svijetla budućnost. U nekom utopijskom svijetu naš dom će biti u mogućnosti zakazivati sastanke ovisno o rasporedu, naručivati dronsku dostavu lijeka za bolest koju ni ne znamo da imamo zbog očitanja našeg vitalnog sustava, podešavati vodu za tuširanje na temperaturu onako kako mi to volimo. Ipak, dok se dođe do te razine potrebno je još puno vremena, strpljenja i financijskog ulaganja.

Više zanimljivosti

Želite da obradimo neku temu?

Predložite nam.

AUTEGRA | Softverski inženjering | HARDVERSKI INŽENJERING | KONZALTING | SOFTVER | HARDVER

Autegra d.o.o. je dobavljač inženjerskih usluga za industriju i tehnološke tvrtke.

Mi smo tim predanih inženjera koji su spremni pomoći i suočiti se s izazovima u projektiranju, izradi, programiranju, puštanju u rad i testiranju inženjerskih rješenja.